esdelibro

MÈTODES D’EXTRACCIÓ I TÈCNIQUES D'ANÀLISIS

MÈTODES D’EXTRACCIÓ

Com a pas previ a l’extracció, vam haver de preparar algunes de les mostres. Així, vam tallar les beines de vainilla, amb l’ajut d’un morter, les vam esmicolar per poder separar les llavors, les quals aporten la major part de l’aroma i sabor de vainilla.
Fotografia realitzada per nosaltres durant la preparació de les mostres. 

Un cop teníem les mostres preparades vam utilitzar, per extreure la vainilla que aquestes poguessin contenir, els dos mètodes  d’extracció següents:

SOXHLET
El mètode soxhlet és una tècnica que consisteix en una destil•lació a reflux. El sistema està compost per un recipient matràs on s’introdueix el dissolvent, en el nostre cas etanol, que amb l’aplicació de calor s’evaporarà. A continuació, hi ha el conducte per on  passa aquest vapor i finalment, un refrigerant encarregat de condensar-ho. El dissolvent condensat cau dins en el recipient soxhlet on s’ha dipositat un cartutx de paper amb la mostra. Aquest procés es va repetint. Parlem, doncs, d’un circuit tancat el qual està connectat a una font d’aigua per poder realitzar la refrigeració. 
Aquesta tècnica la vam emprar amb les baines de vainilla i canyella i en tots els casos ens va proporcionar uns extractes molt concentrats.

Fotografia realitzada per nosaltres del muntatge del soxhlet.


MACERACIÓ
La maceració és una tècnica que consisteix en introduir les mostres en un recipient tancat que contingui un dissolvent per tal de separar els diferents components aprofitant les seves diferents solubilitats. 
En aquest cas també vam emprat l’etanol, seguint les recomanacions bibliogràfiques consultades, per aconseguir la separació de la vainilla.



TÈCNIQUES D'ANÀLISIS

Per tal de determinar si els extractes de les mostres contenien vainilla natural o no vam escollir la cromatografia com la tècnica d’anàlisi.

Fotografia realitzada per nosaltres de les mostres
 La cromatografia és una tècnica de separació dels components d’una mescla, dissolts en un mateix dissolvent o eluent, que es basa en la diferent mobilitat de cadascun d’aquests components en un medi anomenat fase estacionària.
Al laboratori de química del nostre institut, El Cairat, vam emprar la cromatografia en capa prima. D’altra banda, i gràcies al conveni que té el seminari de Física i Química amb l’empresa Solvay vam poder emprar la Cromatografia de gasos/Espectrometria de masses als seus laboratoris.

Cap comentari: