esdelibro

MERCAT DE LA VAINILLA

La vainilla natural es comercialitza en forma de beina, de pols, en extracte, en tintura i en pastilles.

Actualment l’ús principal de la vainilla, un 30 % de la producció, és com a aromatitzant (Ghazali, 2006).

S’utilitza sobre tot en l’industria dels aliments per donar sabor a gelats,xocolates, batuts, i en alguns dolços. Així, en la fabricació industrial de galetes i pastissos, el contingut en vainilla varia entre 20 i 50 g per cada 100 kg de massa. També és afegida en el procés d’elaboració de la xocolata en pols amb una quantitat al voltant de 20 g per cada 100 kg de producte acabat. La següent taula recull la concentració acceptada de vainilla per la xocolata negra i la xocolata amb llet:


g d’aroma de vainilla/100 kg
Xocolata negra
15-60
Xocolata amb llet
5-30

La vainilla natural la trobem també per aromatitzar begudes refrescants. Hem trobat que al voltant de 300 tones de baines de vainilla s’utilitzen cada any als Estats Units en la preparació de begudes de cola com Coca Cola i Pepsi. Coca-Cola és la major consumidora d’extracte de vainilla natural del món.

Tot i que el producte estàndard ja contenia vainilla, la companyia va innovar creant un nou producte on hi duia una quantitat més elevada.


Per tal d’assegurar-se un abastament a bon preu es van crear uns processos químics de síntesi de vainilla artificial dels que parlaren posteriorment i que van tenir conseqüències significatives en el mercat de la vainilla. Aquest producte es va retirar del mercat espanyol.

A més a més de la cuina, també es fa servir la vainilla en perfums, per aromatitzar refrescos, tabacs i licors, com és el cas del Licor 43.
Imatge de la Wikipedia

Als perfums la vainilla realça el gust de fruita. Per exemple, un aroma a préssec no és complert sense vainilla. Quan la vainilla es combina amb notes florals com el heliotropi i orquídia es poden afegir quantitats de 2 a 5%, encara que si es volen notes com ara rosa, flor de taronja i vergueró l'addició de 0,1 a 2% de vainilla pot donar calidesa i elegància. En les famílies llenyoses com falguera la impressió dura també necessita l'aroma fi i suau proporcionada pels rastres de vainilla.

La Vainilla s'utilitza també com un excipient farmacèutic (Kroschwitz i Grant, 1997).

L'ús individual més gran de la vainilla és com a material de partida per a la fabricació d’un fàrmac antihipertensiu que té el nom químic de metildopa o 3, 4 -dihidroxifenil-2-metilalanina. La L-Dopa i la trimetoprima són dos medicaments on s’empra la vainilla. L-Dopa s'utilitza per al tractament de la malaltia de Parkinson. Mentre que la trimetoprima és un agent antiinfecciós utilitzat principalment per les infeccions del tracte urinari.

A banda d’això a la vainilla també se li atribueix un ús medicinal com a digestiu, que regula i estimula la gana. A més a més, la seva essència es considera afrodisíaca.


Cap comentari: