La vainilla, com hem explicat a l’apartat de la història, va tenir el seu origen en Mèxic però avui es conrea en moltes parts del món. Els principals països productors són a més a més de Mèxic, Madagascar, Indonèsia, Xina, Illes Comores i en menor mesura, Tonga, Reunió, Guadalupe i Turquia.
Producció de la vainilla de 2010
Països
|
Tn/any
|
Indonèsia
|
2400
|
Madagascar
|
1900
|
Xina
|
1300
|
Méxic
|
395
|
Turquia
|
270
|
La vainilla més comercialitzada és la que ve de l’espècie que rep el nom de Vanilla planifolia Andrews, cultivada en climes càlids a Mèxic, a Amèrica del Sud i Central. Aquesta espècie de la planta de vainilla és una de les 110 espècies de la planta que existeixen. Tot hi haver-hi tantes espècies al voltant del món, només hi ha cinc que s’utilitzen amb finalitats industrials de les quals les tres més importants són:
- Vainilla fragans (panifolia Andrews)
- Vainilla tahitensis J.W Moore
- Especies de Vainilla pompona Schiede
Vainilla fragans(panifolia Andrews)
Gust típic amb suaus notes finals cremoses, regust ple de fruits secs que recorda a l’extracte de canyella.L’aroma és rodo i equilibrat, i presenta el perfil més complet de tots els extractes de vainilla.
Zones de cultiu: les illes Bourbon, Indonèsia, Madagascar, Mèxic i Tonga.
Mercat: és la de major demanda per a totes les industries.
Vainilla tahitensis J.W Moore
Un perfil de sabor d’alliberació inicial ràpid de sabor dolç, amb notes grasses i toves en certa mesura.
Zones de cultiu: únicament a les illes de Tahití i Moorea.
Mercat: Aquests sabor té la seva major demanda en els mercats francès i Italià, principalment per a la fabricació de gelats.
Especies de Vainilla pompona Schiede
Zones de cultiu: exclusivament a les illes de Guadalupe i Martinica.
Mercat: el seu principal àrea d’aplicació és farmacèutic i perfums (Claridades Agropecuarias, 2002)
Cap comentari:
No es permeten comentaris nous.